Förgätmigej

TrädgårdsdagsVårblommor

Myosotis scorpioides

There is a fabulous flower
Which blooms in yonder spot
And whispers all I have to say
Which is ”Forgt me not”

Trohet, kärlek, minnesblomma. Så kanske vi ser den nu, men de gamla svenska namnen säger något helt annat. På 1600-talet var den känd som huggormsört eller skorpionört efter det latinska namnet Scorpioides som betyder skorpionliknande efter den inrullade blomställningen. Folkliga namn var fisköga, fansöga, mormorsglasögon eller kärröga. Inte alls lika poetiskt och det kommer sig kanske av att man tyckte den var ganska värdelös. Man talar i gamla skrifter om ”växtens brist på nyttiga eller annars märkliga egenskaper”.

Men någon såg trots allt dess skönhet i den enkla. En gammal botanikskrift förmedlar på högtravande språk sin hyllning ”På en gång nymf och dryad, tycker den om att i de klara vattnen skåda sin bild, breder den ut sig på bergens gräsiga sluttningar att tävla med himmelen i azur …/”

Det finns flera legender om hur namnet Förgätmigej uppstått. En av dem berättar om riddaren som föll i vattnet när han ville plocka förgätmigej till sin käraste. Innan han drunknade och försvann ner i djupet för evig kastade han sin förgätmigejbukett till henne och ropade – Förgät mig ej!” Både engelska och tyska damer bar efter det förgätmigej för att inte bli bortglömda av sina älskade.

Släktnamnet Myosotis kommer från grekiskan och betyder musöra. Det beskriver väl de håriga små bladen som även Gurkörten i den gemensamma familjen Boraginaceae har.

Arter

Det finns flera olika arter. Den äkta förgätmigejen Myosotis scorpioides är flerårig med ganska stora blå eller vita blommor från juni till augusti. Den blir upp till 40 cm hög och trivs egentligen bäst i riktigt fuktig mark. Rudbeck nämnde den redan 1658 i Catalogus plantarum.

Åkerförgätmigej Myosotis arvensis kallade förr Myosotisbums för att den var så liten och oansenlig och av de vilda finns till exempel skogsförgätmigej Myosotis sylvatica och sumpförgätmigej Myosotis laxa.

De förgätmigejer vi finner i handeln är Myosotis-hybrider och de säljs om våren som ettåringar, även om de egentligen är fleråriga. De sår sig dock själva när man planterat ut dem i rabatten och återkommer vår efter vår.

Det finns också kaukasisk förgätmigej Brunnera macrophylla som är trevlig. Den tillhör släktet Brunnera.men samma familj. De är mycket lika, men bladen skiljer sig åt.

Även det kaukasiska ormögat Omphalodes cappadocica liknar förgätmigejen och kan användas på samma sätt. Den är perenn och sprider sig gärna i skuggan där förgätmigej kanske inte alltid är så glad att stå.