Phaseolus vulgaris


Såtid: maj–juli

Sådjup: 2–3 cm

Sås direkt i växtbädden

Radavstånd: 30 cm

Plantavstånd: 15 cm

Sluthöjd: 30 cm


Bönor är generellt lite mer värmekrävande än vad ärtorna är. De kan sås direkt i växthusbädden men vill att jordtemperaturen ska ha kommit upp i minst 12°. Skulle du överraskas av kyliga nätter när plantorna väl kommit upp måste de skyddas med lite fiberduk så att de inte stagnerar i växten. För att få så bra förutsättningar som möjligt gör man bäst i att vänta med att så till början av sommaren.

Jord och gödsel

Bönor vill ha en lucker och varm jord som kan hålla jämn fuktighet. Växthusmull med lite extra leca-kulor är perfekt. Grundgödsla gärna med stenmjöl som ger ett bra mineralförråd och ge lite hönsgödsel när plantorna är cirka 10 cm höga. Efter det kan man stödgödsla med vedaska, Algomin eller någon form av flytande växtnäring.

Skötsel

Bönor har ytliga rotsystem och behöver därför jämn tillförsel av vatten och gärna halm eller liknande som täcker jorden och bevarar fukten. I takt med att plantan växer kan den bli lite ostadig, lägg upp ny jord runt foten på plantan och sätt gärna i en blompinne som ger lite stöd.

Skörd och användning

Buskbönor kan man skörda av länge om man sköter om plantorna. Att skörda kontinuerligt är viktigt, det stimulerar plantan att blomma och ge fler bönor. De vanligaste buskbönorna är av sorten brytböna, gröna eller purpurfärgade, eller vaxböna, som är gulvita. Samtliga av dessa sorter är godast när de är 5–10 cm långa, lite köttiga men krispiga. Man äter hela bönan – färsk, förvälld eller hastigt wokad.