Odla i höga odlingslådor

TrädgårdsdagsOdla

Handen på hjärtat – visst är det enkelt och köpa en pallkrage, slänga ned lite jord och sen så alla möjliga grönsaker – men är pallkragarna ett vackert tillskott i din trädgård??

Jag tycker inte de är så speciellt vackra varken när det gäller storlek eller utseende. Jag härmade Viktoria Skoglund på Zetas trädgård och spikade ihop två höga odlingslådor.

Fördelen med de höga lådorna är att de lättare nås av solen om till exempel höga träd skuggar på marken. Det är också rätt härligt att som omväxling till allt hukande kunna stå och odla. Jag målade lådorna med mörkgrön linoljefärg, linoljefärgen skyddar träet på bästa sätt. Invändigt klädde jag dem med väv för att ytterligare skydda mot jordens fuktighet.

Hasselfors Garden AB 800×200

I lådorna följer jag ett ”schema” så att de växterna som ger och de växterna som tar får byta plats. Jag har delat in lådorna i 4 rutor, skiften. Efter fyra år är växterna på plats på samma ställe. Som de började.

I ruta 1 sår och planterar jag t.ex. kål växter, purjolök, selleri, gurka, squash, pumpa och vitlök – alla dessa växter kräver näring.

I ruta 2 växer snart lök, rotfrukter, dill, persilja och sallat

I ruta 3 har jag satt potatis

I ruta 4 växer ärter och böner – det är sådana växter som ger näring.

Längs kanterna i mina lådor har jag sått krasse – tänker att de ska hänga utanför lådan som ett hav av gula och orange blommor. Krassen kommer jag senare att dekorera min potatissallad med!

Framför mina lådor har jag planterat en häck av röda och svarat vinbär, det blir en fin ingång till mina lådor. Tänker snart lägga svart bark på ytan framför lådorna – tror att det kommer att bli vackert.

Häng med – jag återkommer med hur det går med odlingarna!

Dela denna artikel!