Solanum melongena


Såtid: mars

Sådjup: 1–2 cm djupt

Sås i plugg eller liten kruka

Planteras om när den nått 10 cm

Planteras ut i växthusbädden när de är cirka 20–30 cm

Plant- och radavstånd: 50 cm

Sluthöjd: 70–120 cm


Aubergine är släkt med tomat och paprika och behöver precis som dessa växter värme för att utvecklas bra. Groningstemperaturen behöver vara 25°, sedan kan man sänka temperaturen till ca.20°. Aubergine äger kraftiga och vackra plantor som kan ge mycket frukt. Prydnadsvärdet är högt och plantorna gör sig väldigt bra som solitärer i stora krukor.

Jord och gödsel

Aubergine vill ha en näringsrik och fuktighetshållande, luftig jord. En växthusmull med inblandat stora lecakulor är en perfekt. Grundgödsla växthusbädden med kogödsel och stödgödsla flera gånger under säsong med Chrysan, benmjöl eller flytande växtnäring. Odlar du i kruka så välj en jord för stora planteringskärl som håller bra struktur.

Skötsel

Plantan kommer att behöva någon typ av stöttning, bambukäppar räcker oftast bra. Vill man ha en välförgrenad planta kan man toppa den när den nått 30 cm, det gör också att den håller balansen lite bättre när den blir större.

I takt med att bladen vissnar på plantan är det bra att ta bort dem så att det kommer bra med ljus in till frukten. Plantan bryter nya blad kontinuerligt.

Skörd och användning

Aubergine är en grönsak med vida användningsområden. Hur man väljer att använda den beror på vilken sort man odlar. Små auberginer kan användas hela i grytor eller läggas in i oljekonserv med kryddor. De lite större frukterna kan användas i gratänger, grillas, marineras och användas kalla i sallader, eller grillas i ugn för att sen gröpas ur och användas till röror. Frukterna skördas när de har utvecklat sina färger helt men fortfarande är fasta i köttet. De skördas med en vass kniv och skärs av nära sin infästning på grenen, så att det inte lämnas stjälkstumpar.