Physalis pruinosa


Såtid: april–maj

Sådjup: 0,5 cm

Förkultiveras i plugg eller kruka

Radavstånd: 50 cm

Plantavstånd: 50 cm

Sluthöjd: 100cm


Gyllenbär, eller physalis som vi är vana att kalla den även i Sverige, är ett litet bär som är förvånansvärt lättodlat och väldigt dekorativt. Plantan blir i växthus mycket reslig och vacker och bären utvecklas inuti en liten ”papperslykta” som öppnar sig när bäret är moget att släppas.

Jord och gödsel

Gyllenbäret vill ha en varm växtplats och näringsrik, mullhaltig jord. Det bästa är att grundgödsla med kogödsel och sedan stödgödsla med nässelvatten, chrysan eller benmjöl regelbundet under tillväxten. Gyllenbäret är släkt med både tomat, paprika och aubergine och bör inte odlas i jord där dessa växter har vuxit nyligen, det ökar risken för jordsjukdomar. Det går utmärkt att odla på kruka. Använd då en stor kruka om minst 10 liter och en jord som är avsedd för urnor.

Skötsel

Plantan behöver inte mycket påpasslig skötsel. Den kan behöva stöttas upp med några bambukäppar för att växa rakt och den vill ha regelbunden vattning. Vattningen är extra noga vid blomning och till dess att frukten mognar.

Skörd och användning

Gyllenbäret är godast att äta färskt. Det blir gulorange i färgen och dess pappershölje får en halmgul ton. Hela bäret kan ätas och smakar söt-syrligt. Det passar utmärkt att ha som garnering på desserter och tårtor eller i fruktsallad.