Petroselinum crispum alt. neapolitanum


Såtid: mars–juli

Sådjup: 0,2 cm

Kan sås direkt i växtbädden

Plantavstånd: Så tätt och gallra till 5–10 cm avstånd

Radavstånd: 30 cm

Sluthöjd: 30 cm


Persilja är nästan ett måste i varje köksträdgård och i växthuset gör den sig fin som kantväxt framför andra plantor i bädden. Det är svårt att få för mycket av persiljan, man använder den till så mycket och den är nyttig. Det finns två varianter – slätbladig och krusbladig. Båda är vackra, den krusbladiga har lite mildare smak och växer mer kompakt, men båda vill ha samma växtförhållande. Persiljan är tvåårig, första året kommer bara blad, andra året blommar den och bladen kan då tappa lite både i smak och skönhet.

Jord och gödsel

Persilja vill ha näringsrik, kalkhaltig och mullrik jord. Grundgödsla med kogödsel och/eller kompost. Blanda i ytskiktet ner några nävar algomin när plantorna är cirka 10 cm höga. Stödgödsla med flytande näring eller chrysan under växtsäsongen.

Skötsel

Persilja är inte svårskött. Den kan ta lite tid på sig att gro, men håller du bara sådden fuktig så kommer det gröna så småningom. Plantan vill under hela sin livstid ha god tillgång på näring och vatten. Har du den som kantväxt så tänk på att kanterna i bädden torkar ut fortare än de centrala delarna så kontrollera gärna lite extra att det finns fukt att tillgå där. Plantan övervintrar lätt och kommer andra året med lite grövre blad och sedan en blomstängel. Om man vill att persiljan ska självså sig så låter man den gå i blom och sprida sina fröer. Alternativet är att behandla den som en ettåring och så nya planter själv varje vår.

Skörd och användning

Man skördar genom att plocka kvistar nerifrån basen på plantan. Persiljan används gärna färsk men går också utmärkt att frysa.