Amaryllis

TrädgårdsdagsVinter i trädgården

Amaryllis

När det är som mörkast ute blommar amaryllisen som vackrast, men den lök som vi förkippar med december månad har inte alltid varit en julblomma. Det var först under 1960-talet som den övergick från att vara en vårvinterblommande lök i fönstret till den julblomma vi ser den som idag. Det är nämligen tidig vår som är amaryllisens naturliga blomningstid. För att få amaryllisen att blomma till jul lurar man den i blom genom att tvinga den i vila tidigare än normalt. Sparar man löken år från år kommer den att återfå sin naturliga årsrytm och börja blomma först på vårkanten.

Gammal krukväxt

Amaryllis som krukväxt kom till norra Europa redan på mitten av 1700–talet men det var först i början av 1800-talet som den blev mer vanlig i hemmen och den fick ett riktigt uppsving under förra sekelskiftet. Sedan dröjde det nästan hundra år innan den blev riktigt inne igen. Under 1990-talet kom amaryllis återigen i ropet och antalet sorter ökade. Sortnamnet blev också viktigt. Innan dess förekom sällan någon namnetikett i krukan.

Stor lök rik blomning

Ju större lök desto bättre blomning. Så snåla inte utan välj en lite dyrare lök, som är stor och kraftig, också när man köper färdigdrivna lökar i december. Det är nämligen lökens storlek som avgör hur många stänglar amaryllisen får. Det allra vanligaste är två stänglar men det kan variera mellan en enda till tre blomstänglar från samma lök. Lökens storlek varierar också med vilken sort det är. Småblommiga amaryllisar har i regel mindre lökar än de som får stora blommor. De allra största sorterna kan få blommor som blir uppemot 24 centimeter i diameter. Småvuxna sorter kanske inte får större blommor än 5-6 centimeter i diameter.

Spara löken till nästa jul

  • Ta bort frökapslarna när blommorna har vissnat. De tar energi från löken som behövs för nästa års blomning.
  • Sköt löken som en vanlig krukväxt med gröna blad. Placera den i ett ljust fönster och vattna regelbundet, gärna med krukväxtnäring i vattnet.
  • Låt gärna amarylliskrukan flytta ut till sommaren. Det mår löken bra av, ibland så bra att den börjar blomma mitt i sommaren, men vad gör väl det. Man kan också gräva ner löken i rabatten så den kan bygga upp sig inför vilan, men glöm inte att ta in den innan frosten.
  • Under sensommar till tidig höst låter man löken gå in i vila. Placera den svalt och gärna mörkt. En lagom vintervila brukar vara i 13 grader under ungefär lika många veckor. Sedan är det dags att väcka löken på nytt och driva den i blom. Ställ den då i rumstemperatur, så vaknar den snabbare.
  • Titta till löken då och då för att se om det tittar upp någon knopp eller blad ur löken. När knoppen eller bladen syns är det dags att ställa den ljust och börja vattna så smått. Knoppen växer snabbt och efter ett par veckor blommar den på nytt. Cirkeln är sluten.

Foto: Axel J. Rosén

Av: Susanna Rosén
susannarosen.se