Det bor en luktärtsdrottning i Skåne

TrädgårdsdagsOdla

Trädgårdsentusiasten Cecilia Wingård har fascinerats av frön och odling sedan barnsben. I sin trädgård i skånska Rugerup odlar hon narcisser, humle och grönsaker – och så luktärter förstås. Alla plantor går att köpa i hennes webbshop. Men man kan också besöka den 14 000 kvadratmeter stora trädgården. Ett tips är att åka dit när det är luktärtsfestival i juli.

Ett hav av luktärter i olika färger såsom vitt, rosa, rött, violett, blått och ros.

HUR KOMMER DET SIG ATT DU BÖRJADE ODLA SMÅPLANTOR TILL FÖRSÄLJNING?
Jag har en sådan fin lätt lerjord som gör att plantorna blir så starka och fina. Dessutom har jag hittat bra fröleverantörer vilket gör det hela ännu roligare.

DU ODLAR FRAMFÖR ALLT UTOMHUS I DIN TRÄDGÅRD, HUR KOMMER DET SIG?
Jag har tidigare haft både växthus och orangeri, men inte just nu. Här i Skåne fungerar det så bra att odla utomhus så jag har hittills inte haft behov av ett odlingshus. Jag ska dock erkänna att jag drömmer om ett träväxthus. Men det kommer jag framför allt att använda som uterum. Drömmen kanske blir verklighet till nästa säsong.

DU HAR BLIVIT KÄND SOM SVERIGES LUKTÄRTSDROTTNING, VARFÖR HAR DU BLIVIT SÅ INTRESSERAD AV ATT ODLA LUKTÄRTER?
För mig handlar det om nostalgi, jag hade luktärter i min brudbukett när jag gifte mig. Men det är också en växt som alla älskar eftersom den är relativt lättodlad i vårt land. Plantorna klarar faktiskt minus 10 grader. Det är också någonting med doftande växter, framför allt här i Sverige. Det blir på något vis ännu mer attraktivt när de doftar, båda för kvinnor och män.

En bukett med luktärter i olika färg, såsom rosa, rött, lila, rosa och violett.

FINNS DET NÅGRA SORTER SOM ÄR EXTRA ODLINGSVÄRDA?
Keth Hammett är en odlare från Nya Zeeland som tagit fram luktärter som är väldigt starka och vitala. Lathyrus odoratus ‘ High Scent’ och Lathyrus odoratus ’Almost black’ är två sorter som jag tycker mycket om själv.

HAR DU NÅGON SOM DU TYCKER EXTRA MYCKET OM?
Det varierar från år till år. Man får nya favoriter hela tiden, särskilt när de blommar. Men om jag ska nämna en så är det en orange luktärt som är döpt efter mannen som drev fram den. Henry Eckford var verksam i Storbritannien någon gång under förra sekelskiftet och känd för sina luktärter. Den är dock lite knepigare att odla.

HAR DU NÅGRA ODLINGSTIPS SOM DU VILL DELA MED DIG AV?
Jag tycker egentligen inte att luktärter ska odlas i växthus eftersom de lätt drabbas av sjukdomar och skadeinsekter. Bättre är då att odla dem precis utanför och plocka in buketter i växthuset. Sedan vill jag slå hål på myten om toapappersrullen. Det är många som fått för sig att luktärter ska drivas upp i sådana men toarullen suger för mycket vatten. Luktärter behöver mycket fukt för att utvecklas bra. Använd något annat kärl om du ska driva upp plantor. Till sist vill jag tipsa om att förvara de överblivna fröerna i frysen. Då behåller du grobarheten i minst 10 000 år.

Fler odlingstips hittar du här.