Jul med gran, blommor och mossa

TrädgårdsdagsJul, Julpynt

I jul när trädgården inte är lika grön längtar vi efter det gröna inomhus eller varför inte vid entrén för att välkomna julens gäster. Sätt din egna prägel och blanda granris, tallris, blommor och mossa

Olika sorters barr

Blanda gärna olika sorters barr i olika form och storlek. Det blir så mycket vackrare om du blandar olika bredder, höjder och nyanser.

Rödgranen har ett mjukt och vackert växtsätt, en härlig doft och en vacker grön färg.
Granen finns i olika bredd, höjd. Kungsgranen doftar lite mindre men barrar mindre än rödgranen. Sockertoppsgranen ser ut som en lite sockertopp och finns i olika storlekar-ställ den gärna framför den stora granen i en fin kruka. Den stora granen kan du med fördel placera julgransfoten i en pilkorg. Granen är känslig för snabba temperaturförändringar så det bästa är att successivt flytta in den i värmen. Snitta den i botten och vattna ofta, gärna med lite näring- ställ den gärna på en fin julgransmatta med lite plast under så att vattnet inte fördärvar golvet.  Ädelcypressen har ett brett och pelarformat växtsätt, den är stilig i en kruka och kan stå ute hela vintern. Tallris är också fint att pynta med- en korg fylld med nyplockat tallris med kottar blir så vackert i all sin enkelhet. Sist men inte minst rekommenderar vi ett cederträ med dess stålblå barr. Cedern är känslig för frost, den bör placeras frostfritt.

Julens blommor

Julens blommor är många och vi har alla olika favoriter. Till de vanligaste julblommorna hör ändå julstjärna, hyacint och amaryllis. Precis som med barrväxterna är det så fint att blanda olika sorter och färger.

Hyacinter sprider en härlig doft och är lätta att sköta eftersom de står på en lök som ger dem näring och viss fukt. De finns i många olika färger, de vanligaste är vit, blå och rosa. Plantera dem gärna i grupp eller sätt dem traditionellt i en hyacintvas. Var rädd om rötterna när du spolar bort jorden och se till att vattnet i vasen når de fina vita rötterna. När julen är över och du är trött på dina hyacinter så klipper du ner dem, förvarar dem svalt och planterar ut till våren.

Amaryllisen kan med fördel blandas med hyacinterna eller med vackra grenar som du finner i naturen eller trädgården- men den är vacker i ensamt majestät. Amaryllisen ska stå ljust och vattnas sparsamt.

Den vanliga julstjärnan är fin i kruka och då gärna i många krukor. Lägg gärna lite mossa högst upp i krukorna, det är vackert och gör så att krukan inte torkar upp lika snabbt. Som med de andra julblommorna är även julstjärnan fin att blanda med andra blommor och barrväxter. Julstjärnan är giftig och gillar absolut inte kyla- vid lägre temperatur än 15 grader så ramlar bladen av.