Tips på vad du kan göra i din trädgård i mars

TrädgårdsdagsTips

Det är nästan vår men trots att vårsolen värmer och man tror att våren är här så kan det ju komma snö under hela månaden. Men passa på att förgro olika växter inomhus och fixa gärna lite utomhus innan den mest hektiska tiden börjar i trädgården.

Äntligen dags för förkultivering

Än finns det tid att förkultivera tomat, paprika, chilipeppar, purjolök, sparris och kronärtskocka. Fyll små krukor med såjord, sprid fröerna och täck dem med jord – cirka 4 -5 gånger fröets storlek. För plantornas bästa är det bra att låta de små babyplantorna växa till sig i ett miniväxthus. I miniväxthuset är det lättare att hålla en jämn fuktighet, men du kan också täcka krukorna med plast som du gör små lufthål i. Det är viktigt att de små plantorna får tillräckligt med ljus annars blir det klena och rangliga plantor. Eftersom dagsljuset inte än riktigt räcker till får man ta hjälp av artificiellt ljus, det finns olika växtbelysningar att köpa.

Förodla lökar och knölar

Det är dags att börja förodla sommarblommande lök- och knölväxter för att de ska blomma tidigare. Dahlia, Doftlilja, Gladiolus och Kalla är exempel på vackra blommor som du nu kan förodla.

Kolla dina redskap

Gå igenom dina redskap, olja träskaften på krattor och spadar och se efter om kanske dina sekatörer måste lämnas på slipning.

Men visst längtar man ut

Visst kliar det att komma ut i trädgården och det finns ju mycket att göra även om jorden ännu inte är redo för att plantera i. Tänk efter var du ska placera möblerna – längtar du efter nya möbler eller behöver kanske bord och stolar oljas in eller få ett nytt färglager.

Vill du odla mer grönsaker och anlägga ett nytt trädgårdsland – eller vill du odla i pallkragar. Var ska då det nya trädgårdslandet eller pallkragarna placeras? En plats med mycket skugga är det få grönsaker som gillar men full sol kan också bidra till problem – vandrande skugga är optimalt. Fundera också på var i trädgården som det är vackrast att placera dina odlingar. Kanske vill du ha pallkragen i en kulör som passar till övrig inredning i trädgården – passa då på att måla den nu, sen kommer du inte kanske inte ha tid.

Städa i trädgården, elda upp gamla grenar, ris och löv. Kör gärna till en återvinningscentral med sådant som du inte använder och som kanske bara gör att det ser skräpigt ut.

Du kan nu börja beskära till exempel hagtorn, liguster, måbär och oxbär. Städa gärna också i trädgården, elda gamla grenar.