Prunus armeniaca

Aprikos är ett vackert träd att ha i växthus. Det fungerar utmärkt att spaljera men vill man hellre ha det med friväxande krona så går det också bra, bara man beskär det lite då och då. Man bör bara försäkra sig om att det är ympat på en svagväxande grundstam så att det inte blir för stort.

Jord och gödsel

Aprikos vill ha en mullrik, kalkrik och fuktighetshållande jord. Blanda gärna några säckar medelhavsjord med kogödsel och grovkornig sand och vänd ner i befintlig jord i växthusbädden. Efter det behöver trädet bara gödslas en gång om året, på våren.

Skötsel

Trädet skall planteras i samma höjd som det står i krukan du köper det i. Plantera helst på hösten. Inne i växthuset behöver det inga stödkäppar men tryck till ordentligt runt jordklumpen så att det står stadigt ändå.

Aprikosträd vill gärna blomma tidigt på våren och blomningen är den känsliga punkten vad gäller aprikos. Inne i växthuset är det oftast ingen risk att blomningen kommer igång innan risken för nattfrost är över men däremot kan pollineringen vara dålig. Säkrast är därför att själv gå med en liten pensel och hjälpa till med pollineringen. Är du orolig att frosten skall tränga på även inne i växthuset kan du rädda blomningen genom att hänga fiberduk över trädet.

Var noga med vattningen. Aprikosen behöver god tillgång på vatten från tidig vår tills att frukten mognar. Inne i ett växthus blir detta extra viktigt att kontrollera regelbundet.

Beskärning

Vill man spaljera sitt träd skall man forma det redan i unga år. Enklast är att ta bort toppskottet och välja några grenar som får gå ut åt sidorna i solfjädersform. Sedan måste man fortsätta att forma trädet under kommande år så att grenverket styrs utåt horisontellt, det gynnar fruktsättningen. När grenverket väl har en vacker grundform behöver man bara ägna sig åt att gallra bort gammal fruktved och släppa fram ny. Beskärning sker bäst i augusti.