Olea europaea

Olivträdet hör ursprungligen hemma på långt sydligare breddgrader än där vi befinner oss. Trots detta är trädet faktiskt tåligare än man kan tro. Det är visserligen inte härdigt i Sverige men det tål temperaturer långt under 0°, även om det inte får vara under några längre perioder. Olivträd kan bli stora men här begränsas träden ofta till att växa i stora krukor. Kronan har ett skulpturalt utseende och bladen är smalt lansettformade och grågröna. Hela trädet är ett gracilt och vackert inslag i växthusmiljön.

Jord och gödsel

Olivträd vill ha en kalkhaltiga och lerig jord men samtidigt väldränerad. Det finns idag färdiga Medelhavsjordar på påse som brukar lämpa sig bra, men vill du blanda själv är lera, mycket kompost, algomin och grovt grus en bra blandning. Olivträdet vill ha gödning regelbundet under växtsäsongen, gärna flytande växtnäring.

Skötsel

Varje vår när trädet börjar vakna och skjuta nya blad är det dags att plantera om trädet i en större kruka och ge det ny jord. Gå igenom trädet och se att ingen ohyra har fått fäste under vintern. Beskär grenverket lätt för att stimulera nytillväxt.
Olivträdet vill torka upp mellan vattningarna men var noga med att hela rotklumpen blir genomfuktig när du väl vattnar.

Blomningen sker på våren med oansenliga crèmevita blommor och i bästa fall utvecklas sedan oliver. De flesta olivträd är självfertila men korspollinering ger oftast säkrare fruktsättning. För att oliver ska utvecklas måste det vara en stabil och solig sommar så att trädet får tillräckligt med ljus och värme.
Olivträdet fäller inte sina blad på vintern vilket gör att det behöver fortsatt tillgång på ljus och i viss mån vatten. Det klarar att stå ganska svalt, 10°, och det klarar betydligt kallare än så en eller ett par nätter, men inte några längre perioder. Oftast reagerar trädet med att fälla en del av sina blad på vintern, det är inte konstigt, att växla lövverk är naturligt för olivträden. Oftast så sätter det igång och skjuta nya blad redan i januari, februari. Vänta ändå ett par månader till innan du beskär och planterar om så stimulerar man inte trädet för tidigt.