Artemisia dracunculus


Fransk dragon kan inte sås eftersom den är steril. Den förökas vegetativt. Det går bra att köpa plantor i de flesta handelsträdgårdar.

Plantavstånd: 40

Radavstånd: 40 cm

Sluthöjd: 60 cm


Fransk dragon är en delikat krydda och en lyx att ha i sitt eget växthus. Den påminner om malört i växtsättet, blir gärna stor och yvig med små knappnålsstora blommor i toppen på plantan. Dragonen går utmärkt att ha både i kruka och direkt i växthusbädden. Det är en flerårig växt, härdig i södra Sverige men har bäst chanser att övervintra i växthusbädden.

Jord och gödsel

Dragonen vill gärna stå varmt om fötterna, vilket innebär en luftig jord. Förbered gärna genom att blanda sand, Algomin och kompost och vänd ner i bädden. Den kräver inte mycket näring och var extra försiktig med kväve, övergödning kan ge sämre kvalitet på bladen då de kan bli stora och vattniga istället för aromrika.

Skötsel

Dragonen tål att tuktas, så om man inte vill att plantan ska växa sig så hög, eller gå i blom så håller man den nere genom att toppa den. Plantan kommer på sikt att få ett stort rotsystem, därför kan det vara bra att gräva upp och dela plantan varje år, så att den

begränsas något. Man kan också ta sticklingar och på så sätt förnya sin dragonodling varje år. Hela plantan klipps ner på hösten och när det blir kallt kan man täcka med lite halm eller fiberduk inför övervintringen.

Skörd och användning

Dragonbladen plockar man kontinuerligt under sommaren. Man kan antingen plocka enskilda blad eller nypa av en hel kvist. Plantan bryter nya skott där man klippt av den.
Dragon är en av de kryddor som får en starkare och tydligare smak när den torkas. Torkningen måste dock gå fort och det bästa är att använda en torkugn eller hänga knippen att torka på ett luftigt, torrt och varmt ställe över några dagar. Det fungerar också att frysa, men smakmässigt är torkning att föredra.