Solanum lycopersicum


Såtid: mars

Sådjup: 1–2 cm djupt

Sås i såbrätte, plugg eller liten kruka

Planteras ut i bädden när de är cirka 25 cm

Plant- och radavstånd: 50 cm

Sluthöjd, busktomat ca 50 cm
Sluthöjd, rankande tomat ca 3 m


Tomater är en av de mest älskade växthusväxterna. Idag finns det vissa sorter som vi kan odla även utomhus men resultatet blir fortfarande bäst om de får växa i växthus. Vid sådd i brätte flyttas plantan till egen kruka när den fått karaktärsblad. Vid sådd i plugg eller kruka planteras den om när den nått 7-10 cm.

Jord och gödsel

Tomater mår bra i fuktighetshållande och näringsrik växthusmull. Det viktiga är att inte odla tomater i samma jord år efter år, eftersom den lätt drar på sig jordbundna sjukdomar. För att undvika sjukdomar kan du byta jorden i växthusbädden varje år, låta jorden vila från tomatsläktet (innefattar även t.ex. chili, paprika och aubergine) tre år mellan varven, eller odla de på kruka.
Tomater är beroende av jämn och rik näringstillförsel. Grundgödsla med stallgödsel, häst eller kogödsel och tillsätt, från det att plantan börjat blomma, växtgödning varannan vecka. Lika viktigt som jämn gödsling är jämn vattning. Se till att jorden alltid är lite fuktig.

Skötsel

Det finns både rankande tomater och busktomater. Båda varianterna ger bra med frukt. Vad du väljer beror på vad du har för utrymme. Busktomater är bekvämt och snyggt om man odlar på kruka. Rankande tomater fungerar fint om man har dem i bäddar och binder upp dem mot västhustaket, de kan toppas när du inte vill att de ska bli högre. Busktomater behöver inte tjuvas, det vill säga gallras på sidoskott i bladvecken. Rankande tomater bör däremot tjuvas för att fokusera växtkraften till fruktsättning istället för bladtillväxt.

Skörd och användning

Tomater ska skördas när de är helt mogna och har fått en tyngd i sig av fruktsaft, då är de som sötast. Körsbärstomater mognar fortare än stora tomater och rekommenderas om man inte har så lång växtsäsong. Körsbärstomater är goda att äta som de är, medelstora tomater med litet kärnhus är bra att använda för torkning eller såser. Stora, saftiga och söta bifftomater är de godaste att ha i sallad, skördade nästan mogna är de också fina att grilla.