Actinidia deliciosa

Kiwi är en klätterväxt med runda sträva blad och fina crèmevita blommor. Den har ganska kraftiga rankor och bladen är sträva men plantan blir väldigt fin och ger ett skulpturalt intryck i växthuset. Det finns sorter som är härdiga på friland i södra Sverige men vill man vara säker på att få frukt så ska den växa i växthus. Kiwi kan sås med frön men om man sår frön från sorter vi köper i butiken så kan vi inte vara sära på växtens vinterhärdighet. För att garanterat få en planta som klarar att växa här i Norden bör man köpa en som är vegetativt förökad på plantskola.

Jord och gödsel

Plantera gärna kiwiplantan direkt i bädden eller marken i växthuset. Se till att jorden är grundgödslad med kogödsel och att den håller strukturen, det vill säga inte packar sig. Det bästa sättet att försäkra sig om detta är att blanda i leca-kulor och kompost, lite varje år. Från att plantan börjar sätta knopp bör du näringsvattna en gång i månaden.

Skötsel

Kiwin är skildkönad, vilket innebär att vissa plantor är honplantor och andra hanplantor. För att frukt ska utvecklas krävs att du har en av varje. Plantorna kommer med tiden att behöva beskäras kraftigt en gång om året, lämpligast när den går i vila på vintern. På sommaren kan det bli aktuellt att gallra bland bladen om bladverket blir för tätt. Plantan slingrar sig runt de stöd som erbjuds. Bäst är att ordna med ett trådsystem eller spaljé som fästs upp mot växthusvägg och tak som plantan kan ta fäste mot.

Skörd

Mot slutet av sommaren, början av hösten kan man skörda sina kiwi-frukter. Kiwifrukten är mogen när den har fått lite tyngd och fjädrar lätt när du trycker den mellan tummen och pekfingret. Oftast är frukten lite mindre än de vi är vana att se i butikerna, men lika söta och goda. Hela frukten kan ätas, med det ludna skalet och allt, men det vanliga är att man delar den på mitten och äter fruktköttet med sked.