Allium schoenoprasum


Såtid: mars–juli

Sådjup: 0,2 cm

Förkultivera i krukor, så tätt

Plantavstånd: 30 cm

Radavstånd: 30 cm

Sluthöjd: 20–40 cm


Gräslök är kanske en av de mest svenska kryddor man kan tänka sig, starkt förknippad med vår sommarmat. Därför är det härligt att ha en stor planta att tillgå. Gräslöken är flerårig och kan odlas både i växthus och på friland. Blommorna är lila och mycket dekorativa.

Jord och gödsel

Gräslöken är verkligen inte känslig när det gäller jord, det enda den kan reagera negativt på är en alltför tung lerjord. Planterar du den i en välgödslad mullhaltig jord så kommer den att trivas bra, men den klarar sig också alldeles utmärkt i en magrare sandig jord. Gödsla sparsamt i början på säsongen men från midsommar kan man göda med lite flytande näring ett par gånger innan sommaren är slut.

Skötsel

Plantan övervintrar som sagt så antingen sätter du den där du vet att du vill ha gräslök eller så får du gräva upp och flytta den från år till år. Gräslök har också en tendens att självså sig, om man låter blommorna gå i frö, och kan bli något av ett ogräs. Vill man hålla igång bladtillväxten ska man klippa bort blommorna, så snart den har börjat blomma så blir bladen lite grövre och stela, mindre angenäma att äta.

Skörd och användning

Skördar du hela plantan på en gång så tar det tid innan det växer upp nytt från stubben som blir kvar. Men man kan också skörda genom att plocka strån lite här och där i tuvan och då är det lättare att hålla en kontinuerlig tillväxt. Gräslök kan både ätas färsk och frysas. Blad såväl som blommor är ätliga.