Lagenaria siceraria vulgaris


Såtid: maj

Sådjup: 2 cm

Sås i liten kruka, cirka 9 cm

Planteras ut i växthusbädden när plantan fått minst tre karaktärsblad

Plantavstånd: 40 cm

Radavstånd: 40 cm

Sluthöjd: Slingrande växt


Kalebass är en rolig växt som ger frukt som är ätlig som liten men som mogen och torkad används som dekoration, kärl eller instrument. Växten har dekorativa blad och blommor. Om man inte skördar frukterna som små får man mot slutet av säsongen stora, vackert formade, frukter att torka.

Jord och gödsel

Den här växten vill precis som släktingarna, pumpa och gurka, ha varm och mullrik jord att växa i och god tillgång på näring och vatten. Blanda gärna stora leca-kulor i växthusbädden. Så fröna i vanlig plantjord i kruka och sätt ut plantorna i en grundgödslad växthusbädd när de är cirka 20 cm höga. Sår du i början av maj behöver plantorna skyddas med lite extra plast eller fiberduk under nätterna. Växthusbädden grundgödslas med kogödsel. Under växtsäsongen stödgödslar man gärna med flytande, allsidig växtnäring, varannan vecka.

Skötsel

Kalebass är en slingrande växt som behöver stöd. Det enklaste är att binda upp växten med snören mot växthustaket. Vill man ha en mer förgrenad planta toppas man den när den är cirka 40 cm hög. För att säkra pollineringen i växthuset, och därmed fruktsättningen, är det bäst att själv överföra pollen från han- till honblomman med en liten pensel. Eftersom behovet av vatten är stort är det bra med droppbevattning. Det kan också vara bra att täcka den öppna jorden runt plantan med halm eller gräsklipp.

Skörd och användning

Odlar man anis på friland i Sverige så är det inte alltid fröna utvecklas bra. I växthus har vi större chans. För att ta vara på fröna så enkelt som möjligt klipper man av stjälkarna när de börjar bli gul/bruna och hänger dem luftigt och varmt över en papperspåse, så att fröna kan trilla ner i påsen när de är mogna. Anisfrön används oftast till bröd eller brännvin men i Sydeuropa används anis flitigt även i söta bakverk.