Cymbopogon citratus


Såtid: april

Sådjup: 1 cm

Kan sås direkt i växthusbädden

Plantavstånd: så i grupper om 10–20 frön

Radavstånd: 40 cm

Sluthöjd: 75 cm


Citrongräs ett roligt och udda inslag i växthuset. En växt som vi kanske inte är vana att använda i köket i Sverige men som är en huvudingrediens i många asiatiska maträtter. Plantan växer som en samlad grästuva med fina gröna överhängande blad. Det är den nedre delen på grässtjälken som man använder som krydda. Citrongräs är flerårigt men är svårt att övervintra i Sverige, till och med i växthus.

Jord och gödsel

Citrongräset vill ha en luftig men näringsrik jord. Blanda gärna grus eller sand i jordbädden och gör en grundgödsling med Algomin och kompost. När plantan är cirka 20 cm hög kan man tilläggsgödsla med lite chrysan.

Skötsel

Citrongräset är en tålig planta när den väl etablerat sig. Ta regelbundet bort vissna blad för att hålla gräset snyggt och frodigt. Spraya med lite vatten över hela gräset om det är varma dagar, den gillar hög luftfuktighet. Börjar gräset se tråkigt ut i färgen eller visa tendens till svag tillväxt så ge lite extra näring i form av chrysan eller flytande växtnäring.

Skörd och användning

Det är basen på grässtråna som man använder som krydda. Den delen av gräset är hård och blekgul. Vrid av gräset ända nere vid fästet och använd de nedersta 10 cm. För att få ut mer smak kan man, innan man lägger citrongräset i soppan eller grytan, krossa det med ett knivskaft mot en skärbräda. Det går utmärkt att frysa in hela stjälkar av gräset och använda efterhand.