Eriobotrya japonica

Japansk mispel hör inte till de vanligaste växterna i Sverige. Det är ett fruktträd som hör hemma i Sydeuropa där det kan bli 10 meter högt. Det är städsegrönt och har 10-20 cm långa lansettformade blad som är lätt luddiga på undersidan. Blommorna har en intensiv och fyllig doft och blommar på senhösten. Frukten utvecklas sen under vintern och våren och mognar på senvåren. De liknar gul/orange plommon och är syrligt söta och mycket goda.

Jord och gödsel

Japansk mispel kan odlas på kruka eller rakt ner i växthusbädden. Det viktiga är att jorden är mullrik men genomsläpplig. Ge trädet ordentligt med gödning på våren, från mars, när frukten håller på att utvecklas.

Skötsel

Den japanska mispeln ställer inga stora krav. Ge det regelbundet med gödning när du vattnar och se till att det har ständig tillgång på fukt.
Eftersom trädet blommar på hösten och karten sedan skall sitta kvar och utvecklas under vintern så ställer det krav på vinterförvaringen. Trädet måste ha fortsatt god tillgång på ljus, temperaturen får inte gå under 5 grader och man måste ge lite vatten då och då.

Har du ett växthus som går att värma upp är det utmärkt, i annat fall är det bättre att ta in plantan och ställa den så ljust som möjligt inomhus. Ju varmare den står, desto mer ljus och vatten behöver den.
På våren är det bra att plantera om trädet och börja göda det regelbundet. När tillväxten väl tagit fart får trädet inte torka ut.

Frukten

Mispelfrukten är gul och stor som ett plommon. Inuti ligger två stora släta kärnor. Fruktköttet är sött och lite syrligt. Man kan både äta frukten färsk och använda den som konserv eller i bakverk.