Coriandrum sativum


Såtid: april–augusti

Sådjup: 0,5 cm

Kan sås direkt i växthusbädden

Plantavstånd: 5 cm

Radavstånd: 20 cm

Sluthöjd: 30–40 cm


Koriander är en kryddväxt som vi tenderar att antingen älska eller avsky. Den har en lätt parfymerad smak och lukt som är väldigt dominant. Bladen liknar persiljans släta blad men de är tunnare och ljusare i färgen. Korianderns blad och frö är oumbärliga i många av världens kök och som växt är den skir och har vackra vita blommor.

Jord och gödsel

Koriandern vill ha en mullhaltig, välgödslad, sandblandad jord. Det går lika bra att ha den på kruka som att så den direkt i växtbädden. Ge plantan flytande gödning ett par gånger sen den kommit upp till 20 cm höjd, speciellt om bladen börjar se matta eller gulaktiga ut.

Skötsel

Växtperioden är relativt kort för koriander. Den går fort i blom och efter det vill inte bladen fortsätta att utvecklas, oavsett om man försöker vara noga att klippa bort blommorna. Vill man ha kontinuerlig skörd av koriander under sommaren är det bäst att så i ett par omgångar. Mellan varje omgång är det viktigt att tillföra jorden lite mer näring. Koriandern behöver god tillgång till fukt och är känslig för drag.

Skörd och användning

Korianderns blad används färska. Det går utmärkt att klippa ner både blad, stjälk och blommor i maten. Bäst blad ger plantan i början av växtperioden. Vill man spara frön låter man plantan gå i blom och frö och skördar när fröna är runda och hårda. Låt dem torka lite till inomhus och förvara dem sedan torrt i en burk.