Citrus japonica

Kumquat är en rolig variant av citrus som är både mindre till storlek än andra citrusträd och dessutom tåligare än de flesta andra vad gäller vinterförvaring. Kumquatträdet har små och smalt ovala blad som är friskt gröna och själva frukten är 3-4 cm stora, äggformade orangea citrusar. Frukten går utmärkt att äta och är god att göra marmelad på eller ha i citrussallad.

Jord och gödsel

Kumquaten vill precis som annan citrus ha en ganska kraftig och mullhaltig jord men med en svagt sur jord. Bäst är att använda sig av färdigblandad citrusjord på påse.
Just pH-nivån är extra viktig för citrusträd eftersom den står i relation till deras tillgång på järn, som är ett viktigt näringsämne. För att säkra rätt pH-nivå och näringsvärden är det bäst att gödsla med flytande växtnäring för citrus. Om järnvärdena inte är som de ska brukar bladen bli gulstrimmiga och tillväxten stanna av.

Skötsel

Alla citrusträd behåller sina blad på vintern, vilket innebär att de riktigt går ner i vila utan håller igång en fotosyntes även under den mörka årstiden. Det ställer krav på att det finns tillgång både på ljus och värme och vatten. Vi vill ändå att träden ska minska sin aktivitet och det gör de om vi sänker temperaturen något, men lägre än 10 grader vill de inte ha. Kan du inte värma upp växthuset, eller en del av det så prova att flytta in trädet.

Kumquaten kan man flytta in i rumstemperatur och lyckas övervintra riktigt bra, men låt det stå nära ett fönster, gärna med extra ljustillskott och långt ifrån element.
Många citrusträd drar på sig löss över vintern, när de är lite försvagade. Håll noga uppsikt över plantan, börjar bladen se kladdiga ut eller du ser svart ”sot” på bladens undersida så är det tecken på löss. Gå igenom hela plantan och plocka bort alla angripare du ser. Duscha den först rikligt med vatten och efter det med en såpalösning med T-sprit i. Upprepa behandlingen ofta.
När våren kommer planterar du om trädet i ny jord och börjar göda det regelbundet. Beskär det lite lätt för att stimulera nytillväxt.